Keti Koti 2024 | Kerk & Slavernij

Talks, colleges, festivals en meer

Kennis & Debat
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Locatie
Cloud Nine
Madelon Grant

Madelon Grant werkt als conservator internationale kerken bij Museum Catharijneconvent en is betrokken bij de tentoonstelling Christendom en slavernij. Een Nederlands verhaal (29 juni t/m 22 september). Daarnaast werkt ze als coördinator bij SKIN (Samen Kerk in Nederland), de landelijke koepelorganisatie voor en door internationale en migrantenkerken in Nederland.

Martijn Stoutjesdijk

Martijn Stoutjesdijk (1989) studeerde theologie, filosofie en (oude) geschiedenis in Utrecht en Leiden. Hij promoveerde in 2021 op een onderzoek naar slavernij in het vroege christendom en het vroegrabbijns jodendom. Sinds 2022 doet hij aan de Protestantse Theologische Universiteit postdoctoraal onderzoek naar de rol van de kerk bij het Nederlands koloniaal slavernijverleden. Hij publiceerde onder meer (samen met Bente de Leede): Kerk, kolonialisme en slavernij. Verhalen van een vervlochten geschiedenis (2023).

Bianca Groen Gallant

Bianca Groen Gallant is voorzitter van de Stichting Heilzame Verwerking Slavernijverleden. Vice- preses van het moderamen van de synode van de Protestantse kerk Nederland en bestuurslid van Stichting Haella, Nieuwwij en het adviescollege van Sofak. In het dagelijks leven heeft ze haar eigen onderwijs-adviesbureau. Momenteel werkt zij als re-integratie consulent voor mensen met ASS.

Soleil & The Soulkeys

Soulzangeres Soleil is o.a . onderdeel van het Zo! Gospel Choir. In de afgelopen jaren liet zij haar talenten al zien met vele Nederlandse topartiesten als Berget Lewis, Shirma Rouse en internationale artiesten zoals Gregory Porter en Mariah Carey. Soleil & The Soulkeys kun je inmiddels al jaren samen op het podium vinden tijdens evenementen, festivals, privé-aangelegenheden en beurzen zoals Masters of Luxury. Laat je meevoeren door Soleil haar warme stem op een reis langs een mix van Soul, Pop, R&B en Funk begeleid door haar formatie The Soulkeys.

Marilva Berrenstein

Marilva Berrenstein is een hedendaagse kunstenaar en creatieve ondernemer van MCJ STUDIO. In haar studio dat in Amsterdam staat, creëert zij portretten vanuit een hedendaags perspectief van mensen uit de Afro- en Caribische diaspora. De nadruk ligt in het vertellen van verhalen op een authentieke reflectie vormen van mensen, hun dagelijks leven en het doorbreken van stigma’s en onwaarheden. Daarnaast organiseert zij het jaarlijkse evenement The Base. Dit evenement staat centraal in de beleving, dans, educatie en community builiding van de House Dance cultuur tijdens het Amsterdam Dance Event.

Keti Koti 2024 | Kerk & Slavernij

Welke rol speelde de kerk in ons koloniaal verleden?

Geweest

De kerk heeft een belangrijke rol gespeeld in het slavernijverleden. Zowel de voor- als tegenargumenten voor slavernij werden onderbouwd met de bijbel. Hoe hebben christelijke leiders het geloof gebruikt om slavernij te rechtvaardigen en zelfs te ondersteunen? Wat vonden de tot slaaf gemaakten van het geloof van de Nederlanders? En wat zien we vandaag de dag terug van deze geschiedenis? 

Tijdens deze talkshow duiken we in de geschiedenis van het christendom en de slavernij. Verwacht een avond met live muziek, performances en inspirerende talks. Met o.a. Jurjera Ethell Hassel, Madelon Grant, Bianca Groen Gallant, Marilva Berrenstein, Martijn Stoutjesdijk en de soulvolle muziek van Soleil & The Soulkeys

Dit programma komt tot stand in samenwerking met Keti Koti Utrecht en sluit aan bij de tentoonstelling Christendom en slavernij in Museum Catharijneconvent.

Meer Keti Koti Utrecht? Op 30 juni en 1 juli vinden de herdenking en de viering plaats in het Griftpark, Kijk voor het volledige Keti Koti programma op de website van Keti Koti Utrecht.