Internationale schrijvers, dichters én meer

International Literature Festival Utrecht
Programma

18:30 uur – deuren open
19:30 uur – aanvang
02:15 uur – verwachte eindtijd

Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event

38e Nacht van de Poëzie

International Literature Festival Utrecht 2021

Geweest

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina.

De 38ste editie van de illustere Nacht vindt plaats in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Hier presenteren Piet Piryns en Ester Naomi Perquin als vanouds optredens van de beste dichters van dit moment, afgewisseld met muzikale entr’actes. Het motto van dit jaar is geleverd door Vrouwkje Tuinman: ’s Nachts slaap ik zelden waar mijn bed staat. In die regel klinkt zowel een zoete herinnering aan een onbezorgd verleden door, als een hoopvolle wens voor een toekomst zonder afstand, mondkapjes en avondklok; de afsluiting van een periode waarin we veel te vaak waren overgeleverd aan ons eigen bed.

Het programma duurt van 19:30 uur tot diep in de nacht. Er zullen optredens zijn van ruim twintig dichters plus muzikale en theatrale acts. Met onder andere Dichter des Vaderlands Lieke Marsman, Vrouwkje Tuinman, K. Michel, Lisette Ma Neza en Anne Vegter, Maartje Smits, Maria Barnas, Edward van de Vendel, Rosa Schogt, Erwin Mortier, Bart Moeyaert, Meity Völke, Arjen Duinker, Wout Waanders, Paul Demets, Liesbeth Lagemaat, Mattijs Deraedt, Maarten van der Graaff en Joost Prinsen.

Muziek is er van Claudia de Breij, Maarten Engeltjes en zijn barokorkest PRJCT Amsterdam, Thijs Boontjes Dans- en Showorkest, de Marokkaanse muzieksensatie Aïcha Tachinouite, de Belgische ontdekking Naima Joris en daarnaast een solo-optreden van Jett Rebel.

In de rondgang is er als vanouds een feestelijke boekenmarkt en zijn er stands met eten en drinken.

Ticketinformatie
Kaarten voor dit evenement geven toegang tot de volledige editie van De Nacht van de Poëzie. Eerder gekochte kaarten voor de ‘limited edition’ zijn ook voor deze volledige Nacht geldig. Wanneer de zaalcapaciteit door aangescherpte coronamaatregelen onverhoopt toch weer wordt verkleind, krijgen kopers van kaarten voor de volledige nacht het aankoopbedrag volledig en zonder gedoe retour. De Nachtbundel, met werk van optredende dichters, is bij de prijs inbegrepen. Via de website van ILFU zijn er combitickets te koop met hotelovernachting in het NH Hotel.

Over de Nacht van de Poëzie
De Nacht van de Poëzie is al veertig jaar een begrip. Het grootste poëziefestival van het jaar vond voor het eerst in 1980 plaats, in wat toen nog Muziekcentrum Vredenburg heette. De Nacht trok door de jaren heen bomvolle zalen met legendarische optredens tot diep in de nacht van grote namen als Annie M.G. Schmidt, Lucebert, Hugo Claus, Rutger Kopland en Judith Herzberg, en vele jonge dichters die later legendarisch werden.

De Nacht van de Poëzie is onderdeel van het Internationaal Literatuurfestival Utrecht (23 sept t/m 2 oktober).