De Europa Talkshow: over klimaat

Talks, colleges, festivals en meer

Kennis & Debat
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Sprekers
Diederik Samsom

Diederik Samsom is voormalig partijleider van de PvdA, ondernemer en kabinetschef van de Commissaris voor Klimaat-actie van de Europese Commissie. Met zijn lange ervaring en expertise op gebied van duurzaamheid, innovatie, energie, klimaat en met zijn diepgaande kennis van politieke verhoudingen, motiveert Diederik bedrijven, organisaties en overheden om actief bij te dragen aan een duurzamere wereld. 

André Poortman (CDA)

Het zijn de spannendste Europese verkiezingen in jaren. Oorlog in Oekraïne, verdeeldheid, aangewakkerd door rechts-extremistische populisten, over gedeelde waarden en normen, en een mogelijke overwinning van Trump in Amerika die gevolgen zal hebben voor de veiligheid en de positie van Europa in de wereld. Meer aanleiding dan ooit, voor iedereen, voor mensen van goede wil, om politiek actief te zijn. Voor mij is het de reden dat ik van harte plaatsneem op de lijst voor de Europese verkiezingen. Door mij verkiesbaar te stellen voor het CDA wil ik onderdeel zijn van een partij die staat voor Europese waarden als menselijke waardigheid, vrijheid en pluriformiteit. Na een studie theologie en verschillende banen in een commerciële setting ben ik in 2019 begonnen bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Ik heb me daar beziggehouden met het traject Zij aan zij en een rapport over medisch ethische kwesties aan het begin van het leven. Binnen het WI maak ik de podcast BRAM over maatschappelijke thema’s en samen met Henri Bontenbal de podcast Henri! waarin we samen de christendemocratie verkennen. Ik woon in Zwolle in een prachtig huis uit 1931, samen met mijn partner en een prachtige kat die we vernoemd hebben naar de Franse filosoof en feministisch icoon Simone de Beauvoir.

Bas Eickhout (GL-PvdA)

Bas Eickhout (1976, Groesbeek, Nederland) studeerde Scheikunde en Milieukunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en woont in Utrecht. Sinds 2000 werkt hij als onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij heeft gewerkt aan diverse projecten met betrekking tot internationale milieuproblemen, zoals klimaatverandering, landbouw, landgebruik en biobrandstoffen. Hij was medeauteur van het IPCC-rapport over klimaatverandering, dat in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Bas Eickhout is lid van het Europees Parlement en delegatieleider van de Nederlandse Groenen sinds 2009. Hij is lid en coördinator van de Commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid, en plaatsvervangend lid van de Commissie Economische en Monetaire Zaken en de Commissie Begrotingscontrole. Eickhout is ook lid van de Delegatie voor betrekkingen met de Volksrepubliek China en plaatsvervangend lid van de Delegatie voor betrekkingen met de Verenigde Staten.

Alisha Müller (VVD)

Alisha Müller, een 30-jarige avonturier en hardloper, woont in Voorburg en is opgegroeid in Almere. Met een vader die militair is en een moeder die actief is in de lokale politiek, leerde ze al snel dat veiligheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn.

De snelle veranderingen in de wereld en haar werk als politiek adviseur bij Defensie hebben haar overtuiging versterkt en haar gemotiveerd om zelf de politieke arena in te gaan. Alisha beschouwt zichzelf als een rechts-progressieve liberaal: rechts op het gebied van veiligheid en economie. Progressief op het gebied van klimaat en Europa. Liberaal omdat ze gelooft in de vrijheid om jezelf te zijn en de verantwoordelijkheid om een positieve bijdrage te leveren.’

Roel Jongeneel (Wageningen Universiteit)

Roel Jongeneel is als beleidseconoom verbonden aan Wageningen Economic Research en Wageningen Universiteit. Hij was een van de medeauteurs van een recent EU rapport over de laatste Hervorming van het EU landbouwbeleid en schreef in opdracht van het Europees Parlement een studie over de toekomst van de melkveehouderij sector in de EU (2023). Hij is docent Landbouwpolitiek aan Wageningen Universiteit, actief betrokken bij beleidsadvisering (was lid van de Reflectietafel bij de Landbouwakkoord-gesprekken) en is vaste columnist bij Boerderij, het vakblad voor de landbouw.

Shula Tas (moderator)

Shula Tas is schrijver en presentator/programmamaker. Ze maakte en presenteerde onder meer programma’s voor de Rode Hoed, de Balie en Paradiso en schreef voor o.a. Het Parool, Brandpunt+ en de Volkskrant. In 2022 werd ze als veelbelovend presentatietalent het gezicht van AD PLAY: het online videoplatform van DPG Media. Hier onderzocht (o.a.) de culturele kloof tussen stad en platteland in de docuserie Shula door stad en Iand.

Als interviewer en moderator is ze scherp, empathisch en charmant. Door haar goede voorbereiding haalt ze inhoudelijk het onderste uit de kan. Shula kan zich net zo goed verliezen in scherpe observaties als in (meer en minder) succesvolle woordgrappen.

De Europa Talkshow: over klimaat

In één avond bijgepraat voor de Europese Verkiezingen

Geweest

De Europese verkiezingen komen eraan! Maar waar gaan deze verkiezingen eigenlijk over? Met de Europa Talkshow duiken we elke avond in een ander verkiezingsthema. Zo ben je in één avond bijgepraat over de knelpunten en oplossingen van de hete hangijzers in deze verkiezingen. Deze editie: klimaat.

Vier jaar geleden werd de Europese Green Deal aangenomen, met als doel om Europa in 2050 klimaat neutraal te maken. Hervormingen zijn hierbij nodig, maar leiden ook tot een spanningsveld tussen milieubescherming en economische belangen. In Brussel en in Nederland protesteerden boeren afgelopen jaren tegen de aangescherpte landbouwregels. Volgens hen gaat de duurzame transitie te snel, en zijn de voorgestelde doelen niet realistisch. Maar hebben we die tijd nog wel?

Met o.a. Diederik Samsom, Bas Eickhout (GL-PvdA), Alisha Müller (VVD), André Poortman (CDA) en beleidseconoom Roel Jongeneel. Shula Tas is aangehaakt als programmamaker en verzorgt de moderatie tijdens deze avond.

De Europa Talkshow
In één avond bijgepraat over migratie, klimaat en veiligheid in Europa. Hier vind je alle Europa Talkshows op een rij.