De Europa Talkshow: over klimaat

Talks, colleges, festivals en meer

Kennis & Debat
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Locatie
Cloud Nine
Sprekers
Diederik Samsom

Diederik Samsom is voormalig partijleider van de PvdA, ondernemer en kabinetschef van de Commissaris voor Klimaat-actie van de Europese Commissie. Met zijn lange ervaring en expertise op gebied van duurzaamheid, innovatie, energie, klimaat en met zijn diepgaande kennis van politieke verhoudingen, motiveert Diederik bedrijven, organisaties en overheden om actief bij te dragen aan een duurzamere wereld. 

Mirjam Sterk (CDA)

Met veel zin en vol ambities heeft Mirjam Sterk (1973, CDA) voor een tweede periode als gedeputeerde getekend. Zij kijkt ernaar uit om zich de komende jaren actief in te kunnen zetten voor de natuur, de landbouw en de toekomst van het landelijk gebied. Samen met de agrariërs en natuurbeheerders wil zij de landbouw toekomstbestendig en duurzaam maken, zodat de natuur zich kan herstellen en er op een gezonde manier voedsel geproduceerd kan worden. 

Mirjam vindt het belangrijk dat we in de provincie samen optrekken en met elkaar in gesprek blijven, óók als we het niet met elkaar eens zijn. Zij wil mensen met elkaar verbinden en bruggen slaan en ziet daarin ook heel duidelijk een rol voor haarzelf weggelegd. Een stevig gesprek gaat ze dan ook niet uit de weg, als er maar wel op een respectvolle manier met elkaar om wordt gegaan, ook op de ‘moeilijke’ dossiers. Op die manier kunnen we verder komen in plaats van dat we tegenover elkaar komen te staan.  

In het verleden was Mirjam werkzaam als Tweede Kamerlid voor het CDA. In 2012 verliet zij de Haagse politiek en werd zij de nieuwe ‘ambassadeur jeugdwerkloosheid’. In die functie speelde ze een bemiddelende rol bij het terugdringen van de jeugdwerkloosheid, die door de crisis fors was toegenomen. Daarnaast maakte ze door de jaren heen meerdere televisieprogramma’s over maatschappelijke thema’s, was zij directeur van MEE NL(een landelijke coöperatie die zich inzet voor een inclusieve samenleving en voorzitter van Straatnieuws(daklozenkrant in de regio Utrecht). 

Bas Eickhout (GroenLinks)

Bas Eickhout (1976, Groesbeek, Nederland) studeerde Scheikunde en Milieukunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en woont in Utrecht. Sinds 2000 werkt hij als onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij heeft gewerkt aan diverse projecten met betrekking tot internationale milieuproblemen, zoals klimaatverandering, landbouw, landgebruik en biobrandstoffen. Hij was medeauteur van het IPCC-rapport over klimaatverandering, dat in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Bas Eickhout is lid van het Europees Parlement en delegatieleider van de Nederlandse Groenen sinds 2009. Hij is lid en coördinator van de Commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid, en plaatsvervangend lid van de Commissie Economische en Monetaire Zaken en de Commissie Begrotingscontrole. Eickhout is ook lid van de Delegatie voor betrekkingen met de Volksrepubliek China en plaatsvervangend lid van de Delegatie voor betrekkingen met de Verenigde Staten.

Alisha Müller (VVD)

Alisha Müller, een 30-jarige avonturier en hardloper, woont in Voorburg en is opgegroeid in Almere. Met een vader die militair is en een moeder die actief is in de lokale politiek, leerde ze al snel dat veiligheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn.

De snelle veranderingen in de wereld en haar werk als politiek adviseur bij Defensie hebben haar overtuiging versterkt en haar gemotiveerd om zelf de politieke arena in te gaan. Alisha beschouwt zichzelf als een rechts-progressieve liberaal: rechts op het gebied van veiligheid en economie. Progressief op het gebied van klimaat en Europa. Liberaal omdat ze gelooft in de vrijheid om jezelf te zijn en de verantwoordelijkheid om een positieve bijdrage te leveren.’

Roel Jongeneel (Wageningen Universiteit)

Roel Jongeneel is als beleidseconoom verbonden aan Wageningen Economic Research en Wageningen Universiteit. Hij was een van de medeauteurs van een recent EU rapport over de laatste Hervorming van het EU landbouwbeleid en schreef in opdracht van het Europees Parlement een studie over de toekomst van de melkveehouderij sector in de EU (2023). Hij is docent Landbouwpolitiek aan Wageningen Universiteit, actief betrokken bij beleidsadvisering (was lid van de Reflectietafel bij de Landbouwakkoord-gesprekken) en is vaste columnist bij Boerderij, het vakblad voor de landbouw.

Shula Tas (moderator)

Shula Tas is schrijver en presentator/programmamaker. Ze maakte en presenteerde onder meer programma’s voor de Rode Hoed, de Balie en Paradiso en schreef voor o.a. Het Parool, Brandpunt+ en de Volkskrant. In 2022 werd ze als veelbelovend presentatietalent het gezicht van AD PLAY: het online videoplatform van DPG Media. Hier onderzocht (o.a.) de culturele kloof tussen stad en platteland in de docuserie Shula door stad en Iand.

Als interviewer en moderator is ze scherp, empathisch en charmant. Door haar goede voorbereiding haalt ze inhoudelijk het onderste uit de kan. Shula kan zich net zo goed verliezen in scherpe observaties als in (meer en minder) succesvolle woordgrappen.

De Europa Talkshow: over klimaat

In één avond bijgepraat voor de Europese Verkiezingen

De Europese verkiezingen komen eraan! Maar waar gaan deze verkiezingen eigenlijk over? Met de Europa Talkshow duiken we elke avond in een ander verkiezingsthema. Zo ben je in één avond bijgepraat over de knelpunten en oplossingen van de hete hangijzers in deze verkiezingen. Deze editie: klimaat.

Vier jaar geleden werd de Europese Green Deal aangenomen, met als doel om Europa in 2050 klimaat neutraal te maken. Hervormingen zijn hierbij nodig, maar leiden ook tot een spanningsveld tussen milieubescherming en economische belangen. In Brussel en in Nederland protesteerden boeren afgelopen jaren tegen de aangescherpte landbouwregels. Volgens hen gaat de duurzame transitie te snel, en zijn de voorgestelde doelen niet realistisch. Maar hebben we die tijd nog wel?

Met o.a. Diederik Samsom, Bas Eickhout (GL), Mirjam Sterk (CDA), Alisha Müller (VVD) en beleidseconoom Roel Jongeneel. Shula Tas is aangehaakt als programmamaker en verzorgt de moderatie tijdens deze avond.

De Europa Talkshow
In één avond bijgepraat over migratie, klimaat en veiligheid in Europa. Hier vind je alle Europa Talkshows op een rij.

Zie ook

De Europa Talkshow: over klimaat

Europa Talkshow: over veiligheid

Gratis | In één avond bijgepraat over de Europese Verkiezingen