ILFU: 41ste Nacht van de Poëzie 2024

Talks, colleges, festivals en meer

Kennis & Debat
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Locatie
Grote zaal
Simone Atangana Bekono

Dichter en romanschrijver Simone Atangana Bekono, die zowel met haar debuutbundel (hoe de eerste vonken zichtbaar waren) als met haar debuutroman (Confrontaties) in de prijzen viel. Onlangs verscheen haar langverwachte tweede bundel Marshmellow.

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout is een literaire alleskunner: hij is schrijver, dichter, scenarist, liedjesschrijver, illustrator, grafisch ontwerper en beeld kunstenaar. Zijn werk is veelvuldig bekroond: hij won onder andere Zilveren en Gouden Griffels. Ommouw me (2024) is zijn meest recente dichtbundel.

Anna Enquist

Dichter, romanschrijver en psychoanalyticus Anna Enquist debuteerde in 1991 met de poëziebundel Soldatenliederen, waarvoor ze de C. Buddingh’-prijs kreeg. Haar nieuwste bundel heet Berichten van het front over het verliezen van naasten en de verwoede poging hen weer terug te vinden.

Astrid Haerens

De Vlaamse Astrid Haerens, die hoge ogen gooide met haar debuutbundel Oerhert, genomineerd voor zowel de Buddingh’-prijs als de Herman de Coninckprijs en winnaar van de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2023.

Daan Doesborgh

Schrijver, presentator en PoëziePodcastmaker Daan Doesborgh publiceerde al vele gedichten, vertalingen en essays, en onlangs verscheen zijn bundel Moet het zo bij uitgeverij Van Oorschot.

Rozalie Hirs

Rozalie Hirs is componist en dichter. Zowel haar poëzie als muziek is experimenteel en lyrisch tegelijk. Onlangs verscheen dagtekening van liefdesvormen, een autobiografie in gedichten.

Mahat Arab

Mahat Arab sloot vorig jaar de Nacht af, en de afsluiter opent traditioneel dan weer de volgende Nacht. Mahat was onder andere te zien bij Mensen Zeggen Dingen, won de ILFU Verhalenwedstrijd 2021 en toert door Nederland om spokenword-optredens te geven.

ILFU: 41ste Nacht van de Poëzie 2024

Twintig dichters, zes muzikanten, een achthoekige zaal en een lange, zinderende nacht

v.a. € 30,-

Bestel tickets

incl. servicekosten

De 41ste Nacht is de afsluiting van het jaarlijkse ILFU, dat dit jaar plaatsvindt van 21 september t/m 5 oktober. Ester Naomi Perquin en Piet Piryns presenteren weer als vanouds een twintigtal dichters en een handvol ‘entr’actes’.

De ‘nachtregel’ van dit jaar luidt: 

“Er is geen nacht oneindig en geen stilte stil" - M. Vasalis

De eerste dichters hebben hun komst bevestigd: Ted van Lieshout, Anna Enquist, Astrid Haerens, Daan Doesborgh, Simone Atangana Bekono, Rozalie Hirs en Mahat Arab. De komende maanden vullen we de lijst met dichters steeds aan met nieuwe bevestigingen. Tussen de dichters door zijn er natuurlijk weer optredens van muzikale en theatrale entr'actes. Die houden we nog even geheim tot september…

In de rondgangen en foyers is er als vanouds veel te doen en te ontdekken. Uiteraard kun je de bundels van optredende dichters kopen en die meteen laten signeren, er is een markt van uitgevers en andere literaire ondernemers en er zijn exposities, muziekoptredens, installaties en live podcasts. Elke bezoeker krijgt bovendien de gratis Nachtbundel met gedichten van alle optredende dichters mee naar huis. 

Over de Nacht van de Poëzie

De Nacht van de Poëzie is al sinds 1980 een begrip in de Nederlandse culturele wereld, met legendarische optredens van iconen als Annie M.G. Schmidt, Lucebert, Rutger Kopland en Judith Herzberg en talloze dichters die hun onuitwisbare debuut maakten in de achthoekige zaal. 

Zie ook

ILFU: 41ste Nacht van de Poëzie 2024

Betweter Festival 2024

Unieke mix van wetenschap, kunst, muziek & film