Belle van Zuylenlezing: Svetlana Alexijevitsj

Talks, colleges, festivals en meer

Kennis & Debat
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Programma
Let op: de voertaal van dit programma is Engels.
Locatie
Hertz
Svetlana Alexijevitsj

De Belarussisch auteur en onderzoeksjournalist Svetlana Alexijevitsj (1948) werd geboren in Oekraïne en groeide op, woonde en werkte in Belarus. Vanwege haar kritiek op het regime van Loekasjenko verbleef ze meermaals langere tijd in het buitenland, ook sinds 2020 weer. Haar werk, dat in de Sovjet-Unie lange tijd onder de strenge censuur van het land viel, werd veelvuldig bekroond met als hoogtepunt de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur in 2015. ‘Mij interesseert de kleine mens; de kleine grote mens, zou ik willen zeggen.’ Alexijevitsj duidt zichzelf aan als ‘een mens van het oor’ en vond een volstrekt eigen literair genre uit. Haar boeken bestaan uit getuigenverslagen die zo zijn vormgegeven dat ze het verhaal vertellen van een bepaalde (vaak ongehoorde) groep of periode. Vrouwen aan het front in de Tweede Wereldoorlog (De oorlog heeft geen vrouwengezicht), overlevenden van de oorlog in Afghanistan (Zinkjongens), ex-Sovjetburgers (Het einde van de rode mens) of kinderen (De laatste getuigen). ‘Mij interesseert de kleine mens’, zei ze in haar Nobelprijsrede. ‘De kleine grote mens, zou ik willen zeggen, want leed vergroot de mens. In mijn boeken vertelt die mens zijn kleine geschiedenis en daarmee ook de grote.’

Belle van Zuylenlezing: Svetlana Alexijevitsj

Lezing van Nobelprijswinnaar Alexijevitsj

v.a. € 14,80

Bestel tickets

incl. servicekosten

Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj komt naar ILFU 2024. Alexijevitsj krijgt dit jaar de Belle van Zuylenring uitgereikt, een internationale ereprijs voor een schrijversoeuvre met een grote maatschappelijke betrokkenheid. De toekenningscommissie van de Belle van Zuylenring noemt Alexijevitsj’ werk ‘uitzonderlijk groots en uitzonderlijk intiem’ en naadloos passend bij het ILFU-thema van dit jaar: I am many stories. Op de dag dat Alexijevitsj de ring in ontvangst neemt, spreekt ze ook de bijbehorende Belle van Zuylenlezing uit.

Over de Belle van Zuylenlezing
Op zaterdag 28 september, zal Svetlana Alexijevitsj om 19.30 uur de Belle van Zuylenlezing uitspreken in TivoliVredenburg. Deze lezing hoort bij het ontvangen van de Belle van Zuylenring, die vernoemd is naar de internationaal vermaarde Utrechtse schrijver Belle van Zuylen (1740 – 1805), die in haar werk een sterke nadruk legde op gelijkheid en emancipatie. Voorafgaand aan de lezing door Svetlana Alexijevitsj zal Lisa Weeda een laudatio uitspreken. Alle bezoekers krijgen de Belle van Zuylenlezing in een bijzondere uitgave mee naar huis.

Over ILFU
ILFU is het grootste literatuurfestival van Nederland én een dagelijks online platform voor literatuur. Terugkerende festivalonderdelen zijn de Book Talks met internationale auteurs, Young Adult event, literaire filmvertoningen en programma’s voor nieuw talent zoals het NK Poetry Slam. De Nacht van de Poëzie vormt jaarlijks de feestelijke afsluiting van het festival. Het festival vindt dit jaar plaats van 21 september t/m 5 oktober 2024 in o.a. TivoliVredenburg. Meer info via de website van ILFU.