Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Judith Noijen
Laura Rigter
Ton Nabben
Raoul Koning
Floor van Bakkum

Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

25 jaar partydrugs

Van houserevolutie tot Whatsapp-dealers

Geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Hoe heeft het gebruik van XTC zich ontwikkeld sinds de allereerste housefeestjes? Welke andere middelen hebben zich bij het lijstje 'partydrugs' gevoegd? En welke gezondheidsrisico's zien we door de jaren heen?

Eind jaren 80 maakten we kennis met een nieuwe drug: XTC. De geschiedenis van de Nederlandse markt in partydrugs vormt de rode draad/ witte lijn van dit college. Unity gaf de afgelopen 25 jaar voorlichting over veiliger gebruik van drugs. We hebben de dancescene zien groeien van een kleine groep alternatieve ravers tot een strak georganiseerd exportproduct.  Over de tijd werd de menukaart van dealers steeds langer. Er kwamen allerlei drugs bij: 2C-B, GHB en lachgas. En hoe zit het met al die designer drugs die op internet verkocht werden, zoals 3-mmc en 4-FA?

Met:
Ton Nabben: Criminoloog en drugsonderzoeker
Judith Noijen: Senior preventiedeskundige
Laura Smit-Rigter: Landelijk coördinator drugstestservice
Raoul Koning: Preventiedeskundige en projectleider bij Unity

Dit programma is georganiseerd in samenwerking met Unity ter ere van Unity’s 25-jarig bestaan. Unity is een vrijwilligersproject voor en door jonge mensen uit de dance scene. Op feesten en festivals geven zij objectief en open-minded informatie over de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van alcohol en andere drugs.