dinsdag 31 mei 2022

25 jaar partydrugs

Van houserevolutie tot Whatsapp-dealers

Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma

20:00
zaal open
20:30
aanvang
22:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

Judith Noijen
Laura Rigter
Ton Nabben
Raoul Koning
Floor van Bakkum

locatie
dinsdag 31 mei 2022

25 jaar partydrugs

Van houserevolutie tot Whatsapp-dealers

Dit is het verplaatste programma van 22 november 2021.

Hoe heeft het gebruik van XTC zich ontwikkeld sinds de allereerste housefeestjes? Welke andere middelen hebben zich bij het lijstje 'partydrugs' gevoegd? En welke gezondheidsrisico's zien we door de jaren heen?

Eind jaren 80 maakten we kennis met een nieuwe drug: XTC. De geschiedenis van de Nederlandse markt in partydrugs vormt de rode draad/ witte lijn van dit college. Unity gaf de afgelopen 25 jaar voorlichting over veiliger gebruik van drugs. We hebben de dancescene zien groeien van een kleine groep alternatieve ravers tot een strak georganiseerd exportproduct.  Over de tijd werd de menukaart van dealers steeds langer. Er kwamen allerlei drugs bij: 2C-B, GHB en lachgas. En wat is toch die nieuwe drug 3-MMC, waar de media het steeds over heeft? Tot slot werpen we een blik op de toekomst: hoe ziet de markt eruit over nog eens 25 jaar?

Met:
Judith Noijen: Senior preventiewerker
Laura Rigter: Landelijk coördinator drugstestservice
Ton Nabben: Criminoloog en drugsonderzoeker
Raoul Koning: Preventiewerker en coördinator bij Unity
Floor van Bakkum: Manager verslavingspreventie

Dit programma is georganiseerd in samenwerking met Unity ter ere van Unity’s 25-jarig bestaan. Unity is een vrijwilligersproject voor en door jonge mensen uit de dance scene. Op feesten en festivals geven zij objectief en open-minded informatie over de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van alcohol en andere drugs.

Foto van Dominik Mecko via Unsplash