
- Deuren open
- Aanvang
- Uitvoerenden
- Gasthuis LeeuwenberghAlexandre Kantorow pianoBoris Brovtsyn vioolGareth Lubbe altvioolDaniel Blendulf celloNicolaïkerkNationaal Vrouwen JeugdkoorWilma ten Wolde dirigentRuslan Talas vioolGeertekerkMartin Fröst klarinetDenis Kozhukhin pianoJanine Jansen vioolPablo Ferrández cello
- Programma
- Gasthuis LeeuwenberghBrahms Pianokwartet nr.1 op.25NicolaïkerkZweedse liederen en repertoire voor solo vioolGeertekerkMessiaen Quatuor pour la fin du temps
- Locatie
- Startlocaties Gasthuis Leeuwenbergh | Nicolaïkerk
- Praktische informatie
-
Locatie
Dit concert (Route Vroeg om 18:00 uur) start in Gasthuis Leeuwenbergh of de Nicolaïkerk, wisselt daarna van locatie en eindigt gezamenlijk in de Geertekerk.
Alle kerken zijn uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer en de fiets. De Geertekerk bevindt zich op 10-15 minuten lopen vanaf Utrecht CS. De Nicolaïkerk en Gasthuis Leeuwenbergh bevinden zich op een kleine 20 minuten lopen vanaf Utrecht CS.
Parkeren op straat in de omgeving van de locaties is lastiger (en kostbaar). Voor de parkeertarieven kunt u hier terecht. Voor meer informatie over parkeren per locatie, zie de het kopje 'Parkeren' hieronder.
-
Parkeren
Geertekerk
Geertekerkhof 23
3511 XV Utrecht- Parkeren kan op loopafstand (5-8 minuten) in de parkeergarage op de Springweg.
- Zo nu en dan is er aan de straat een parkeerplekje te vinden, maar let op: er zijn ook veel plekken voor vergunninghouders en parkeren in het centrum is erg kostbaar.
Gasthuis Leeuwenbergh
Servaasbolwerk 1a
3512 NK Utrecht- Parkeren kan op loopafstand in de parkeergarage op de Springweg.
- Hier is parkeren op straat nog niet onmogelijk, bijvoorbeeld bij Park Lepelenburg, op de Nieuwe Gracht, aan de Maliesingel en de Maliebaan is vrijwel altijd een parkeerplaats te vinden. Op de Maliebaan betaal je op zaterdag tot 23:00 uur parkeerkosten.
Nicolaïkerk
Nicolaaskerkhof 8
3512 XC Utrecht- Parkeren kan bij de eerder genoemde parkeergarage Springweg of bij de Parkeergarage Vaarsche Rijn (ca. 10 minuten lopen).
- Parkeren op straat kan eventueel voor de Nicolaïkerk op het Nicolaaskerkhof. Hier is echter beperkt plek.
-
Tijden
De meest actuele tijden vind je hier.
-
In de kerken
Er zijn geen vaste zitplaatsen. Vrijwilligers van het IKFU zullen je ontvangen op de locatie en de kaartcontrole uitvoeren.
-
Handig om te weten
Check goed op uw toegangskaart wat het startpunt is. Als u om 18:00 uur begint is dat in de Nicolaïkerk of in Gasthuis Leeuwenbergh. Als u om 20:00 uur begint is dat in de Nicolaïkerk of in de Lutherse Kerk. Beide routes eindigen met een concert in de Geertekerk.
U zult onder begeleiding van onze vrijwilligers naar de twee vervolgkerken lopen, dus trek goe-de wandelschoenen aan en kleed u warm aan. De afstand is gemiddeld 8-10 minuten van kerk naar kerk. Naast dat de kerken zijn verwarmd ontvangt u van ons op een aantal locaties ook nog heerlijk warme glühwein of chocolademelk én een verse oliebol!
De kerken zijn allemaal rolstoeltoegankelijk.
-
Koop met korting
Bestel kaarten voor drie of meer concerten van het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en ontvang 20% korting op de totaalprijs. Vanaf zes concerten ontvang je maar liefst 25% korting op de totaalprijs. Lees hier meer.
IKFU: Kerkenmarathon - Route Vroeg
Startlocaties Gasthuis Leeuwenbergh + Nicolaïkerk | IKFU
Geweest
De Kerkenmarathon is een geliefd onderdeel van het festival. De tocht voert langs drie karakteristieke Utrechtse kerken en biedt in de pauzes traditiegetrouw glühwein of chocolademelk en een oliebol. Deze editie start in Gasthuis Leeuwenbergh of de Nicolaïkerk, wisselt daarna van locatie en eindigt gezamenlijk in de Geertekerk. In elke kerk klinkt een prachtig kamermuzikaal programma dat uiteindelijk uitmondt in een versie van Messiaens aangrijpende Quatuor pour la fin du temps door een droomkwartet met Janine Jansen en Martin Fröst.
In Gasthuis Leeuwenbergh speelt een kwartet onder aanvoering van Boris Brovtsyn met Alexandre Kantorow achter de piano het Eerste pianokwartet van Brahms met dat heerlijk wilde 'Rondo all Zingarese' als afsluiter. In de Nicolaïkerk staan het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en de Kazachstaanse violist Ruslan Talas, een van de veelbelovende studenten van Janine Jansen, klaar voor een warmbloedig programma.
Messiaens indringende Quatuor pour la fin du temps met Janine Jansen, Martin Fröst, Denis Kozhukhin en Pablo Ferrández in de Geertekerk mag op voorhand een onvergetelijke ervaring genoemd worden. Janine en Martin namen Messiaens werk dat zo breekbaar balanceert tussen wanhoop en hoop al eens prachtig op. Nu voegt de sfeer van de kerk een extra dimensie toe aan het stuk dat Messiaen in 1941 in krijgsgevangenschap in Stalag VIII-A in Görlitz schreef.
Brahms, Brahms en nog eens Brahms
Hoewel Johannes Brahms gold als de belangrijkste symfonicus na Beethoven, was hij bovenal de componist die in tweede helft van de negentiende eeuw de klassieke kamermuziek in stand hield. Met zijn pianokwartetten nr. 1 en nr. 2, het strijkkwintet en het pianotrio biedt het festival dit jaar een omvangrijke blik op zijn belangrijkste werken.