IKFU: Dyar Band
Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht
Startlocaties Gasthuis Leeuwenbergh + Centraal Museum | IKFU
€ 49,-
incl. servicekosten
Tijdens de Wandelconcerten wandel je met een lunch to go wandel je door het centrum van Utrecht, en doe je onderweg drie locaties aan waar je kunt genieten van jonge, veelzijdige musici die de grenzen van de kamermuziek graag opzoeken. Let op: Er zijn twee startlocaties voor de wandelconcerten, de concerten bij beide startlocaties zijn hetzelfde, alleen de volgorde waarin je de concerten bezoekt is anders.
Startlocatie Gasthuis Leeuwenbergh aanvang 11:00 uur
Startlocatie Centraal Museum aanvang 11:30 uur
Shane van Neerden – Gasthuis Leeuwenbergh
De veelzijdigheid van deze pianist én zijn programma blijkt uit de wereldwijde muziekkeuze van deze middag. Volgens hem zit de muziek van de Perzisch-Britse Kajkhosru Sorabji ‘vol met jazzy harmonieën en hypnotiserende klanken’, maar Shane van Neerden neemt je na deze avontuurlijke stukken net zo makkelijk mee naar het minimalistische China Gates van John Adams en Maurice Ravels Gaspard de la nuit. Hij sluit af met liederen van Charles Ives over het typische Amerikaanse platteland – een beeld dat ‘eigen’ voelt voor hem vanwege zijn Amerikaanse roots. Shane van Neerden is winnaar van Dutch Classical Talent Award 2024.
Moon Garden – Bartholomeus Gasthuis
Een rode draad in de wandelconcerten is dat musici de grenzen van de kamermuziek verkennen. Of eroverheen gaan, natuurlijk. Moon Garden past perfect in dit plaatje, want wanneer tref je nu een elektrische gitaar in een kamermuziekensemble aan? Het trio arrangeert erop los met klassieke muziek, jazz en Franse chansons. Met deze vernieuwende stijl won Moon Garden in 2024 de Jonge Makers Prijs van het Nederlands Vioolconcours.
Tree of Life – Centraal Museum
In deze muzikale vertelling vormen het verhaal, de instrumenten en de muziek één naadloos geheel. Cellist Maya Fridman heeft de compositie ‘Tree of Life’ geschreven voor traditionele instrumenten uit de westerse klassieke wereld en het Midden-Oosten, en heeft haar muziek verweven met Perzische poëzie van Rumi en David Caplan, die in dit concert vertolkt wordt door zangeres Channa Malkin. Het verhaal dat Fridman wil vertellen is geïnspireerd op de tien spirituele principes uit de Joodse religieuze traditie, met de ‘boom des levens’ als symbool. Die staat voor de spirituele ontwikkeling die de mens doormaakt.
Ook de festivaldocumentaire United we stand gaat over Maya Fridman, die door middel van benefietconcerten met grote Oekraïense én Russische sterren financiële noodhulp biedt aan Oekraïne. Deze documentaire draait op vrijdag 27 december in Club Nine.