woensdag 10 november 2021

10 jaar Zwarte Piet is Racisme

Dipsaus & Quinsy Gario in gesprek met sleutelfiguren

Talks, colleges, festivals en meer

Ons Kennis & Debatprogramma

19:30
zaal open
20:00
aanvang
22:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

Ongeplaceerd
€ 12,50
€ 8,50

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten.

programma

Dipsaus & Quinsy Gario
interviewen
Nancy Jouwe
Flavia Dzodan
Manju Reijmer
Naomie Pieter
Mitchell Esajas
Arzu Aslan
Lulu Helder
e.v.a.

locatie
woensdag 10 november 2021

10 jaar Zwarte Piet is Racisme

Dipsaus & Quinsy Gario in gesprek met sleutelfiguren

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina. 

Op 12 november 2011 was Quinsy Gario aanwezig bij de Sinterklaasintocht in Dordrecht, met op zijn t-shirt 'Zwarte Piet is Racisme'. Sinds Gario's kunstproject is er de afgelopen 10 jaar veel gebeurd en zijn er vele stappen gezet. We gingen van massale arrestaties tijdens anti-racisme demonstraties naar de aanwezigheid van een anti-racisme stem in het parlement. Ook bestaat podcast Dipsaus 5 jaar. Deze heuglijke feiten worden gevierd! Op 10 november houden Gario en Dipsaus een interviewmarathon met 10 mensen die een sleutelrol hebben gespeeld in de strijd tegen racisme in Nederland. Te gast zijn onder meer Nancy Jouwe, Flavia Dzodan, Manju Reijmer, Naomie Pieter, Mitchell Esajas, Arzu Aslan en Lulu Helder.

Dipsaus 5 jaar
In november 2021 is het 5 jaar geleden dat Ebissé Wakjira-Rouw, Anousha Nzume en Mariam El Maslouhi de handen ineen sloegen en Nederland een platform rijker is geworden. Spraakmakende gasten in de podcast waren o.a. regisseur Steve McQueen, journalist Naeeda Aruangzeb en minister-president van St. Maarten Silveria Jacobs. Samen met Uitgeverij Pluijm zijn er diverse boeken uitgegeven, waaronder de vertaling van Audre Lorde’s Sister Outsider en de bloemlezingen AfroLit en De Goede Immigrant. Onder dezelfde titel kwam er recent ook een limited podcast serie uit i.s.m. de VPRO.

De initiatiefnemers
Quinsy Gario is een publicist, performance dichter en beeldend kunstenaar uit Curaçao en St. Maarten. In zijn werk richt hij zich op de dekoloniale herinnering en verstoring. Gario's bekendste werk is Zwarte Piet Is Racisme (2001-/2012). Zijn kunst is te zien geweest in o.a. Haags Historisch Museum, Van Abbemuseum, MACBA, Latvian National Museum of Art, Stedelijk Museum), MHKA en Göteborgs Konsthall.

DIPSAUS is dé tweewekelijkse podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Gepresenteerd en opgericht door Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi. Dipsaus is maatschappijkritisch, cultureel geïnteresseerd, politiek betrokken en altijd met een flinke schep humor, originaliteit en diepgewortelde eigenwijsheid.