Residentie Orkest speelt Beethoven 7

Slave to the Rhythm. In zijn Zevende symfonie toverde Beethoven met dansante ritmes en bezwerende passages. Ongehoord filmische muziek waarmee Beethoven de mysterie van het leven viert. Het Residentie Orkest en hun chef-dirigent Anja Bihlmaier halen het onderste uit de kan voor deze tour-de-force. Samen met het Spaanse strijkkwartet Cuarteto Casals maakt het orkest een uitstapje naar de 21ste eeuw en verrassen ze met het unieke Absolute Jest van Adams.

Beethovens Zevende is een van zijn grote successtukken. Een symfonische reis langs verschillende gemoedstoestanden en verrukkingen. Het onheilspellende 'Allegretto' duikt met grote regelmaat op in speelfilms (van The King’s Speech tot X-Men), terwijl het daaropvolgende opgewekte 'Presto' geheid de voetjes van de vloer krijgt. Iedere uitvoering van de Zevende symfonie is een evenement.

De combinatie strijkkwartet en symfonieorkest zie je zelden op het concertpodium. John Adams schreef zijn Absolute Jest (2012) voor de San Francisco Symphony. Een overdonderende zesdelige extravaganza waarin strijkkwartet en symfonieorkest koortsachtig van stuivertje wisselen. Het veelzijdige Cuarteto Casals speelt alle wereldpodia plat met hun Beethoven en Mozart-recitals, maar heeft zich ook gespecialiseerd in Adams’ uitzonderlijke werk.