Lucie Horsch & Ton Koopman

Het stokje doorgegeven
Een op papier al symbolisch en bijzonder concert: de jonge blokfluitiste Lucie Horsch en een van de laatste nog levende Nederlandse pioniers van de historische uitvoeringspraktijk, Ton Koopman, vinden elkaar in werken voor blokfluit en toetsen van Bach, Telemann, Händel en Dieupart. Een ontmoeting van twee generaties waarbij het stokje symbolisch doorgegeven wordt.

Lucie Horsch en Ton Koopman
Zowel Lucie Horsch als Ton Koopman behoeven ongetwijfeld geen introductie meer. Ton Koopman zet niet alleen als klavecinist en organist, maar ook als geestelijk vader en artistiek leider van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir al decennia de toon. En de nog immer piepjonge Lucie Horsch geldt al jaren als dat briljante jonge blokfluittalent.

Bach, Händel en Telemann
Met sonates van de generatiegenoten Bach, Händel en Telemann duikt het duo Horsch/Koopman diep in de Duitse late barokmuziek. In een notendop klinken de verschillen en overeenkomsten tussen de drie goede vrienden die elkaar doorlopend beïnvloedden en zo de toon van de Duitse barok bepaalden.

Dieupart
Daar tegenover staat de Franse componist Charles Dieupart. Zijn Six Suittes de clavesin, die in 1701 in Amsterdam verschenen, waren van grote invloed op Johann Sebastian Bach. Zonder Dieupart zou hij zijn Engelse suites voor klavecimbel nooit geschreven hebben. Met de Vijfde suite uit deze belangwekkende bundel van Dieupart slaat Ton Koopman een brug tussen de Duitse en Franse barok.